dinsdag 12 december 2017

Het Koninklijk Crematorium in Bangkok

Op 13 Oktober 2016 overleed ZM Koning Rama IX, Bhumibol Adulyadej. Na een rouwperiode van een jaar werd hij op 23 Oktober 2017 in Bangkok grecremeerd.


Tijdens de rouw periode van een jaar werd op de Sanam Luang in Bangkok een tijdelijk crematorium gebouwd. Dit wordt binnenkort afgebroken.


Het crematorium en bijbehorende gebouwen die nu als een museum ingericht zijn werden vanaf 1 November jl voor het publiek opengesteld. Ik wilde er graag een kijkje nemen maar het was er zo vreselijk druk, en er was zelfs een wachttijd. De bedoeling was dat het publiek tot eind November de gelegenheid had om de gebouwen te bekijken, maar door de enorme belangstelling werd besloten deze periode met een maand te verlengen.
Vandaag ging ik er heen, over ruim twee weken is het gesloten en wordt alles afgebroken. Ik was er ongeveer om 0930 uur en ondanks de drukte, veel schoolkinderen, kon ik gelijk doorlopen. Dus geen wachttijden. Er werd drinkwater uitgedeeld en er waren ook sandwiches voor de liefhebbers...........en gratis !!
Het is schitterend en als je deze maand in Bangkok bent ga er dan kijken. Deze ervaring krijg je wellicht nooit meer. Neem wel je paspoort of ID kaart mee. Ik nam zelf de ingang schuin tegenover het Royal hotel. Dat is op de hoek van Sanam Luang en de Ratchadamnoon boulevard.


Als het wel druk is dan is er gelegenheid om overdekt te wachten, dus niet vol in de zon. Er staan duizenden plastic stoelen, die echter leeg bleven toen ik er was.

Er wordt traditionele Thaise muziek gespeeld.
In de gebouwen die als museum ingericht zijn wordt uitgelegd hoe het crematorium en al die prachtige beelden gemaakt zijn.Het zijn echt kunstwerken. Of dit alles nog ergens een plek krijgt nadat alles afgebroken is weet ik niet.


Ik ben erg blij dat ik er geweest ben, een mooie herinnering aan de overleden Koning.


En kijk, zelfs zijn twee lievelingshonden waren ze niet vergeten.

Links CaoCao
Als je al mijn foto's wilt bekijken, KLIK DAN HIER2 opmerkingen:

  1. Prachtig!! Maar ongelooflijk dat ze dit weer afbreken...wat een moeite en wat een geld heeft dit gekost!! Snap niet dat ze dit niet gewoon laten staan als monument voor de overleden koning!! Maar goed dat je toch geweest bent René!!
    Groetjes Trudy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat kunnen wij als westerlingen niet begrijpen, maar hier is dat "normaal". Een Boeddistisch land. Een paar jaar geleden was er ook een Koninklijke crematie, de zus van de overleden Koning. Ook dat complex, op dezelfde plek, werd weer afgebroken.

    BeantwoordenVerwijderen