Bangkok Hotels

donderdag 18 juli 2019

Ubon Ratchathani tijdens Asalha Bhucha en Khao Phansa




De afgelopen dagen was ik in Ubon Ratchathani om oa het kaarsen festival mee te kunnen maken. Dat wordt ieder jaar gehouden tijdens de bhoedda dagen Asalha Bhucha en Khao Phansa, dit jaar op 16 en 17 Juli.


De vluchten en hotels zijn allemaal volgeboekt, ik heb al in September vorig jaar geboekt, toen ik zeker wist op welke dagen deze bhoedda dagen zouden zijn. Het wisselt ieder jaar en heeft met de stand van de maan te maken.

Nadat ik ingecheckt had in mijn hotel ben ik de omgeving gaan verkennen, de plaats waar de grote optochten gehouden worden is 10 minuten lopen.



Ik wilde enkele tempels bezoeken en begon met Wat Thung Si Muang, 


In bijna alle tempels worden praalwagens opgetuigd met wassen beelden, ook in deze tempel



Het festival zelf is van 12-17 Juli, met als hoogtepunt de optochten op 16 en 17 Juli.

Het was dus vandaag 15 Juli al een gezellige drukte in en om het Thung Si Muang park



De volgende dag, 16 Juli ging ik verder met mijn tempelbezoeken, en begon met Wat Tai Phrachao Yai Ong Tue. Heel erg mooi, en ik geef later de link van alle foto's die ik deze reis maakte.




Ook hier werd nog aan de praalwagen gewerkt , leuk om te zien, en dat doen ze dus in bijna elke tempel.



Tegenover deze tempel is nog een tempel, en er zijn er nog veel meer. Ik kan en wil ze niet allemaal bezoeken  maar de mooiste wil ik wel zien. En ik ga binnenkort naar Pattaya en daar zijn heel andere tempels........

Wat Liab



En de praalwagen waaraan nog gewerkt werd.



Terug naar het hotel om wat te rusten, want het is erg heet en benauwd op straat. En dan weer terug naar de stad om af te wachten wat er allemaal gaat gebeuren. Helaas weet niemand het precieze tijdstip van de parade, ook niet van de volgende dag. Het was me in ieder geval duidelijk dat op de eerste dag er een avond parade is, en op de tweede dag een parade in de vroege ochtend.

Ik was rond 1530 weer bij het park, en toen zei iemand dat het om 1800 uur ging beginnen. Tja dan maar wachten, vol geduld zoals de Thai............



Er werd gelukkig overal gratis water uitgedeeld en er kon ook frisdrank enz gekocht worden, maar tijdens deze twee bhoedda dagen is heeft alcohol een ban. Maar in de koelkast van mijn hotelkamer wacht een heerlijk koud biertje voor later.............

Rond 1730 werd het steeds drukker en kwamen er steeds meer praalwagens vanuit de tempels , soms moeizaam als ze hoog waren, de electriciteits draden werden met stokken omhoog gehouden. Soms met een ohhhhh en soms met een ahhhh omdat men bang was dat er iets af zou breken.




Ik vond het allemaal prachtig om te zien, en moest soms even denken aan het bloemencorso in Chiangmai waar ze dat ook zo doen.

Ik vond het allemaal erg leuk en indrukwekkend, vooral als je ziet dat het aantal buitenlanders die hier aanwezig zijn op twee handen te tellen zijn. Men is super vriendelijk en foto's maken is totaal geen probleem.

Kinderen komen regelmatig met mama aan me vragen of ze me in het Engels mogen interviewen, en dan wordt er gevraagd hoe ik heet, waar ik vandaan kom en of ik het festival leuk vind. En dan moet ik natuurlijk ook op de foto.


Ik maakte tijdens deze dagen een paar honderd foto's, en als je ze wilt zien




Ik vond een link naar een Engelstalige website met duidelijke informatie over dit festival. Hier staat ook dat de beelden met bijenwas gemaakt worden. Er wordt eerst een frame gemaakt en dan met de was afgewerkt.


Tussen de praalwagens door liepen danseressen en er werd ook muziek gemaakt.

Drie filmpjes :



Er moest soms wel goed gestuurd worden op smalle stukken




Wat een prachtige beelden




17 Juli : Vandaag is het Khao Phansa, de eerste dag van de drie maanden vasten periode voor de monniken. En vandaag was er dus een parade in de ochtend. Ik was er om 0800 uur, en de temperatuur was goed, het was zwaar bewolkt. Het was nog niet zo druk dus ik dacht dat ik ook vandaag weer TE vroeg was. Maar beter te vroeg dan te laat.

Helaas begon het te regenen, ik had er op gerekend en had een paraplu bij me. De Thaise mensen uiteraard ook. Maar  toen uiteindelijk de parade begon was er geen doorkomen meer aan en kreeg ik de nodige tikken van een paraplu in mijn gezicht. De Thaise mensen zijn een stuk kleiner dan ik.....dus hun paraplu's waren allemaal op mijn gezicht hoogte. En steeds bukken en opletten waar ik liep. Maar gelukkig had ik de parade op de 16e al gezien.



Jammer maar dit is niet te plannen. Ik ging terug naar mijn hotel, en toen het uiteindelijk weer droog werd en de zon weer ging schijnen ging ik toch nog even naar een tempel die op mijn lijst stond.  Wat Maha Wanaram




18 Juli : De laatste dag alweer. Ik wilde nog twee tempels bezoeken die wat verder van het centrum zijn, en ging dus proberen om vervoer te regelen naar  Wat Phra That Nong Bua en Wat Sa Prasan Suk.  Ik vroeg het aan de receptie van het hotel en raadpleegde GRAB taxi op mijn telefoon.

Dat zou dus ongeveer deze route moeten zijn :


Google Route : KLIK HIER

Ik logeerde in hotel T3 House, prima kamers en vriendelijk en behulpzaam personeel. Ik boekte via mijn eigen Agoda affiliate link :


In het hotel vroeg ik om een taxi voor me te bellen, met de mededeling dat ik naar twee tempels wilde en dat de chauffeur op me moest wachten. Geen probleem, hier in Ubon rijden metertaxi's die de meter WEL aanzetten. Het starttarief is 40 baht en na een paar kilometer verspringt de meter met steeds 2 baht.


Hier staat hij op me te wachten bij de Wat Sa Prasan Suk

Maar eerst reden we naar Wat Phra That Nong Bua, een kilometer of  5 vanaf mijn hotel. 



Erg mooi, en ook hier stond natuurlijk de praalwagen van deze tempel opgesteld


Ik maakte weer de nodige foto's die U allemaal kunt bekijken door op de link te klikken. Ik maakte inde afgelopen dagen bijna 250 foto's :


De volgende tempel was Wat Sa Prasan Suk, weer  5 kilometer verder. Om daar op het complex te komen rijd je onder een enorme olifant door.


Er zijn hier twee tempels in de vorm van een boot, hetgeen me deed denken aan Wat Yannawa in Bangkok.




Deze "boot" vond ik veel mooier dan deze:


Op de terugweg naar mijn hotel attendeerde de chauffeur me nog op een in aanbouw zijnde tempel, Wat Mongkol Kowitharam. Dus even een fotostop maken.



Ik lijk wel een Japanner, alles fotograferen en thuis kijken waar je allemaal geweest bent........Nee hoor ik heb genoten.

En toen weer terug naar het hotel, totale kosten van de taxirit, inclusief het wachten slechts 280 baht, dat is tegen de huidige koers ongeveer 8 euro. Voor zijn service gaf ik een goede fooi.

En nu zie ik tot het eind van de maand (gelukkig) geen tempel meer, maar om eerlijk te zijn verveelt het me niet om ze te bezoeken, als het maar mooie tempels zijn, en dat zijn ze echt niet allemaal.

Groeten uit Ubon Ratchathani en 

DURFTEVRAGEN , wil je iets weten stel gerust je vraag via