vrijdag 5 februari 2016

Openbaar vervoer in Bangkok

UPDATE 03 July 2019  Installeer de VIA BUS APP  op je smartphoneNO MORE UPDATES SINCE OCT 2016


update 2016 : 5feb-6feb-11feb-29feb-3mar-16mar-21mar-16april-25april-16may-26may-30may-23june-3aug-23aug-6oct


Bangkok is een metropool en daar hoort uiteraard een enorm druk verkeer bij. Er zijn vele mogelijkheden om je in Bangkok te verplaatsen en ik zal proberen hier een overzicht van te maken . Er verandert echter constant iets aan de situatie zodat mijn overzicht niet altijd even "up to date" zal zijn.Ik zal proberen om dit blog bij te houden als er wijzigingen zijn.
Je kan je abonneren op dit blog of eventueel opslaan bij je favorieten.

De snelste manier om in Bangkok rond te reizen is per skytrain , per metro , per BRT , dat is een bus met een eigen busbaan, per trein , per Airport Raillink , en per boot.
Verder zijn er natuurlijk nog taxis , tuktuks , en bussen. Maar die staan ook regelmatig vast in de enorme files die Bangkok kent.
Er zijn ook nog bromfiets taxis , en die proberen tussen het verkeer door te rijden.

1:  De skytrain BTS

Er zijn op dit ogenblik twee skytrain lijnen in Bangkok , de Sukhumvit lijn en de Silom lijn. Er wordt echter hard gewerkt aan nieuwe of verlengde lijnen.
De Silom lijn loopt van BangWa ,aan de Thonburi kant van de Chao Phraya rivier, tot aan het National Stadium.
De Sukhumvit lijn loopt van Bearing naar Morchit

Alle info over de skytrain BTS staat op : http://www.bts.co.th/customer/en/main.aspx2: De metro MRT

Op dit ogenblik is er één metrolijn in Bangkok en die loopt van Hualampong, dat is het huidige Centraal station , naar Bangsue. Er zijn totaal 18 stations op deze lijn . Deze lijn wordt de blauwe lijn genoemd. In de loop van dit jaar wordt de nieuwe lijn geopend , de purple ( paarse ) lijn, en die loopt van Khlong Bang Phai naar  Tao Poon.  Deze lijn heeft 16 stations.

Alle info over de metro MRT staat op : http://www.bangkokmetro.co.th/index.aspx?Lang=En

Alle vormen van het openbaar vervoer in Bangkok kennen helaas geen gecombineerde vervoersbewijzen. De skytrain werkt oa met de Rabbit card en de metro heeft ook eigen kaarten.

Info over de Rabbit card staat op : http://www.rabbitcard.com/en

Met de rabbitcard ken je ook bij diverse winkels en restaurants je aankopen betalen , mits er genoeg tegoed op de kaart staat , hetgeen maximaal 4000 baht is.

Er wordt hard gewerkt aan een gezamelijk vervoersbewijs zoals wij in Nederland de OV chipkaart kennen . De kaart in Bangkok gaat  de MANGMOOM kaart heten

Info hierover staat op : http://bk.asia-city.com/city-living/news/bangkok-single-ticket-transport-system


3: De BRT , de bus op een eigen vrije busbaan 

Deze bus rijdt op een vaste route tussen Sathorn  bij het  skytrain station Chong Nonsi , en rijdt naar Ratchapruek aan de andere kant van de Chao Phraya rivier , tot bij het skytrain station Talad Phlu.

Deze buslijn heeft 12 haltes en de totale lengte van het traject is 16 kilometer .

Meer info over de BRT staat op :  https://nl.wikipedia.org/wiki/BRT_Bangkok4: De trein SRT

In Bangkok zijn een aantal treinstations waar je naar toe kan reizen vanaf het Centraal station Hualampong. Hiervandaan rijden ook treinen naar alle uithoeken van Thailand.
Over een paar jaar wordt Hualampong een spoorweg museum en wordt Bangsue het nieuwe Centraal Station.
Kijk van te voren goed in het Thaise spoorboekje want op veel trajecten rijdt de trein maar een paar keer per dag.
Er zijn aan de andere kant van de rivier ook nog twee stations waar een traject begint ,namelijk Wong Wian Yai , en Bangkok Noi .
Prima info over treinen in Thailand staan op : http://www.seat61.com/Thailand.htm

Het huidige spoorboekje kunt U als PDF bestand downloaden via :

 https://www.dropbox.com/s/brvd36obe3a3z6v/SRT%20System%20Timetable.pdf

Info over de SRT staat op : http://www.railway.co.th/home/default.aspx?ID=&lang=EN


Meer info over vertrektijden van treinen staat op : http://tinyurl.com/zul9kpq

5: De Airport Raillink  SRTET

Dit is een electrische trein die rijdt vanaf het BTS skytrain station Phaya Thai naar het vliegveld Suvarnabhumi. Er zijn 8 stations dus deze lijn is ook geschikt voor vervoer binnen de stad zelf.

Meer info staat op : https://en.wikipedia.org/wiki/Airport_Rail_Link_(Bangkok)6: de Chao Phraya River Express Boot

Erg populair bij de forensen en toeristen in Bangkok is de river express boot . Deze vaart vanaf de Taksin Brug , skytrain halte Saphan Taksin , naar het eindpunt Nonthaburi. De prijs voor een kaartje is ongeveer 15 baht ongeacht de afstand die gevaren wordt. Langs de route zijn veel haltes , pieren, bij toeristische attracties dus erg makkelijk voor de toeristen.
Er vaart ook een toeristen boot over de rivier , de Chao Phraya Tourist boot. Een kaartje kost 150 baht en is een hele dag geldig en je kan voor dat bedrag net zo vaak in en uitstappen als je wilt.

Meer info staat hier : http://www.chaophrayaexpressboat.com/en/home/


7: De Saen Saeb Klongboot

De Saen Saeb klongboot vaart een lange route dwars door Bangkok en stopt bij veel pieren aan de klong. Een prima manier om door Bangkok te reizen. Je moet echter wel snel in en uitstappen en dat kan afhankelijk van de leeftijd en conditie wellicht een probleem zijn.
De boot vaart vanaf de Panfa brug , dat is ter hoogte van de Wat Sakhet Golden Mount , naar het eindpunt bij de Mall in Bangkapi.
Als je vanaf het beginpunt naar Bangkapi vaart moet je bij Pratunam overstappen op de boot die een stukje naar voren ligt. Dat wijst zich vanzelf.

Meer info staat op :  http://khlongsaensaep.com/
Er is op de rivier en aan de klongs in Thonburi nog meer snel bootverkeer, zoals de pontjes die op veel plekken aan de rivier heen en weer naar de overkant varen voor een bedrag van meestal 3 baht per persoon.

In de klongs in Thonburi varen ook veel longtailboten , sommige varen een vaste route en andere kan je huren voor een paar uur en zelf je route bepalen.Tot zover het "snelle" openbaar vervoer in Bangkok .

8: De bus BMTA

De bus is een goedkoop vervoermiddel in Bangkok , je moet er echter wel rekening mee houden dat het verkeer in Bangkok een chaos is en er constant files en opstoppingen zijn . Heb je de tijd en vind je het leuk om op deze lokale manier de stad te verkennen , zoals ik zelf graag doe , dan is het een fantastisch vervoermiddel.
De prijs van een kaartje is erg verschillend.Er zijn zelfs gratis bussen . Dat zijn meestal de oude rode bussen die voorzien zijn van een , voor ons, onleesbare tekst op een blauwe sticker op de voorruit. De "normale" prijs van een rode oude bus is 6,50 baht . Bussen met een fan kosten 9 baht per rit , en heb je een echte airco bus dan betaal je de afstand die je wilt afleggen.

Als je veel met de bus wilt rijden is het aan te bevelen om een buskaart te kopen. Dit is een prima hulp om uit te zoeken welke bussen voor jou geschikt zijn.
Voor ervaren Google map gebruikers is dit ook een prima hulp om je route te bepalen.

Er kan echter altijd wat mis gaan met de route plannen , en dat komt door werkzaamheden en de omleidingen die daar het gevolg van zijn. Je kan in zo'n geval altijd uitstappen en terugreizen. Probeer zoveel mogelijk om NIET de route aan een Thai te vragen. Ook als ze het niet weten willen ze je graag helpen , en geven foute informatie.


Er zijn enkele handige websites , en meer info staat op : https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_bus_routes_in_Bangkok

http://www.bmta.co.th/?q=en/home

9: Taxi

Verder rijden er in Bangkok enorm veel taxis , probeer altijd een taxi te vinden die de meter aanzet zodat je zeker weet dat je niet teveel betaald.  Als je een vaste prijs afspreekt betaal je altijd te veel en geef dan geen fooi. Als de chauffeur de meter aanzet is het normaal om de ritprijs af te ronden naar boven.
Tegenwoordig hebben veel taxis GPS en vinden de chauffeurs makkelijker de opgegeven lokatie. Je kan ook een app op je smartphone zetten van Uber  en Grab

https://www.uber.com/nl/cities/bangkok
https://www.grab.co/th/en/


Zeer populair in Bangkok is de

10: Tuktuk

Je komt ze vooral tegen op plaatsen waar veel hotels zijn , of bij de vele winkelcentra in Bangkok. Als je verder de stad uitreist zal je ze minder tegenkomen.
De Tuktuk heeft geen meter en je spreekt met de chauffeur de ritprijs af. Voor een ritje van rond de 2 kilometer betaalde ik onlangs 60 baht ,maar er zijn chauffeurs die daar meer dan 100 baht voor vragen. Probeer dan af te dingen .
Als een chauffeur je een gratis rit aanbiedt lijkt dat erg leuk , maar voordat je op je bestemming bent merk je al dat hij een andere route rijdt en brengt je naar edelstenen fabrieken en andere winkels waar hij een goede provisie krijgt als je wat koopt. Vaak zal hij zeggen , ga alsjeblieft naar binnen,loop belangstellend rond als je niets wilt kopen , dan krijg ik geld voor de benzine.
Als je dit leuk vind en de tijd hebt moet je het gewoon doen , je zit dan immers in een tuktuk .....11: Motorbike taxi

Dit is een heel populair vervoermiddel voor kleine afstanden , en is voor de waaghalzen. De brommers rijden namelijk tussen de auto's en bussen door die in de file staan.
Je vind ze op veel straathoeken , en de bestuurders  zijn te herkennen aan meestal een oranje vestje .
Spreek van te voren de ritprijs af , die meestal begint met 10 baht als je van het begin van een soi naar de andere kant wilt.


Ik hoop dat je hier wat aan hebt als je in Bangkok bent. Een fijn verblijf en geniet van deze Metropool .


De toekomst van de skytrain en metro ziet er zo uit :

Links :
Vervoer van en naar Don Muang :
5 opmerkingen:

  1. Dank je Freek, op en aanmerkingen zijn welkom, en ik probeer wijzigingen ook bij te houden en op dit blog te verwerken, want de komende jaren komen er veel nieuwe metro- en skytrain lijnen bij in Bangkok

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Top Rene. Dit ga ik dus opslaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Riet ik hoop dat je er wat aan hebt tijdens je vakantie

    BeantwoordenVerwijderen