maandag 21 januari 2019

LAMPANG : Dhanabadee Ceramic Museum

In Lampang zijn volgens de gids, die mij een rondleiding gaf, ongeveer 400 aardewerk fabriekjes. Vergelijkbaar met Gouda in de jaren 50, toen ik daar opgroeide.
De oudste en bekendste in Lampang is Dhanabadee. Vooral de "chickenbowls" zijn wereldberoemd in Thailand.........Joe, de gids die ik al 12 jaar ken, in 2007 was hij ook aanwezig op een bruiloftsfeest van Rob en Wilma van Thailandgek, kwam mij keurig op de afgesproken tijd in mijn hotel ophalen. Hij geeft normaal alleen rondleidingen in het Thais, maar omdat hij mij kent durfde hij het wel in het Engels en dat deed hij best wel goed.

De stad Lampang is niet erg groot dus binnen 10 minuten waren we bij het museum. Er worden demonstraties gegeven dus de naam interactief past hier wel bij. 

Er werd me gevraagd waar ik vandaan kwam en er werd een Nederlands vlaggetje in mijn handen gestopt en daarmee ging ik op de foto voor het museum dagboek.........Ik zal U de foto besparen. Facebook vrienden zien hem wel op mijn profiel pagina.


Eerst werd er wat over de geschiedenis van de fabriek verteld, en daarbij hoorden oude foto's en oud aardewerk.

Ik had me verheugd om te zien hoe het aardewerk gemaakt werd, en dat is grotendeels hetzelfde als hetgeen ik me kan herinneren aan mijn jeugd tijd in Gouda (  Goedewaagen, Zenith, Flora, Zuid Holland,  enz ). 

De klei komt niet uit een rivier maar wordt uit een heuvel geschept, en is van een speciale kwaliteit.


De dames zijn gewend om gefotografeerd te worden en een lach kon er regelmatig van af. Ze vinden het werk niet saai omdat er iedere dag bezoekers zijn en er geen haastwerk is. De fabriek is een stuk verder en daar wordt op bestelling aardewerk gemaakt zodat er geen al te grote voorraden zijn.

Ik wilde natuurlijk zien hoe de chickenbowls gemaakt werden en ik wilde er ook een paar kopen omdat ik iemand er twee beloofd had. Ze zijn best wel zwaar trouwens, maar kunnen ook online besteld worden. Of er naar het buitenland verstuurd wordt weet ik niet, maar binnen Thailand in ieder geval wel.

Ik zag ook veel bloemenvazen in allerlei vormen en motieven, daarvan waren er ook veel afgeprijsd te koop.
De verticale motieven worden gemaakt door met een aantal tandenstokers verticale bewegingen op het aardewerk te maken . Simpel maar doeltreffend.

Spaarpotten in de vorm van een olifant. Iemand vertelde me dat muntstukken gaan roesten in zo'n spaarpot. Ik heb geen flauw idee en zou ook niet weten hoe dat komt.
De oude originele stenen oven is ook nog aanwezig maar wordt niet meer gebruikt .Er is in de winkel ook nog een workshop waar je je eigen ontwerp op aardewerk schalen kunt schilderen. Deze dames wilden graag op de foto.Alle foto's : KLIK HIER

Lokatie :  KLIK HIER
In Chiangmai is het aardewerk te koop in Central Airport Plaza , 2e verdieping, Northern Village Zone
En ook in Central Festival, Begane grond, Fashion plus Zone4 opmerkingen:

  1. Ik vond het erg leuk om te zien,en de gids was geweldig. Hij doet de rondleidingen normaal alleen in het Thais, maar omdat ik hem ken durfde hij het in het Engels. Uiteraard is er altijd ook een gids die in het Engels een rondleiding geeft.

    BeantwoordenVerwijderen